تاثیر رب گوجه روی سرطان موضوعی است که همواره مورد توجه دانشمندان بوده است. جای تردید نیست که رب گوجه برای بدن مفید است. زیرا گوجه فرنگی سرشار لیکوپین است. قرمزی رنگ گوجه از این ماده بوده و نوعی آنتی اکسیدان است که از بدن در برابر سرطان و به ویژه سرطان پروستات محافظت می کند.
جالب آنجاست که هر چه گوجه بیشتر حرارت ببیند (به شکل رب دربیاید) پایداری و غلظت لیکوپین در آن افزایش می یابد. بنابراین فرضیه هایی وجود دارد که احتمالا تاثیر رب گوجه روی سرطان مثبت است. زیرا از یک آنتی اکسیدن قوی برخوردار می باشد.
نتیجه تحقیقات دانشمندان اسپانیایی در مورد تاثیر رب گوجه روی سرطان
دانشمندان اسپانیایی دریافتند رب گوجه و نیز سس گوجه باعث افزایش سطح باکتری های مفید در روده می شود. تحقیقات آنها نشان داد اثر پروبیوتیکی گوجه پخته بهتر از خام است. بنابراین می توان گفت رب گوجه اثر پروبیوتیک مثبت بر روده داشته و باکتری های مفید را افزایش می دهد. این بررسی ها این نتیجه را می دهد که به احتمال زیاد تاثیر رب گوجه روی سرطان روده مثبت بوده و می تواند تا حد زیادی از آن پیشگیری کند.
همچنین دانشمندان دانشگاه Politècnica والنسیا چگونگی تاثیر هضم آنتی اکسیدان های موجود در رب گوجه را نیز بررسی کردند. (آنتی اکسیدان ماده ای است که از سلول ها در برابر صدماتی همچون حمله سرطانی محافظت می کند). آنها دریافتند آنتی اکسیدان قوی لیکوپین در رب گوجه بهتر از خود میوه خام است. زیرا هم بیشتر و هم غلیظ تر است. غلظت آن از لحاظ تاثیر رب گوجه بر سرطان مهم است. زیرا هر چه غلیظ تر باشد به معنای آن است که درصد بیشتری از آن جذب بدن می شود.
این دانشمندان همچنین یکی از باکتری های مفید روده به نام لاکتوباسیلوس را مورد بررسی قرار دارند. آنها دریافتند اگرچه این باکتری مانع جذب برخی آنتی اکسیدان های رب گوجه می شود. اما در مقابل آنتی اکسیدان ها به باکتری ها کمک می کنند تا در روده موثرتر باشند. این تحقیق شاید بتواند منجر به نتایجی درباره تاثیر رب گوجه روی سرطان های دستگاه گوارش باشد.
این تیم دریافتند که اثرات مثبت لاکتوباسیلیس در اثر مصرف رب گوجه افزایش یافته است. این موضوع در مقابل آنکه جلوی جذب برخی از آنتی اکسیدان های رب را می گیرد مهم تر است.
تاثیر رب گوجه روی سرطان معده
ما می دانیم که گوجه فرنگی میوه ای سالم است. در بسیاری از تحقیقات ادعا شده خوردن این میوه و محصولات مشتق شده از آن، همچون رب گوجه، می تواند باعث کندی روند سرطان معده شود. این نتایج خوشحال کننده درباره تاثیر رب گوجه بر سرطان معده می تواند امیدهای بسیاری برای درمان مبتلایان به این بیماری ایجاد کند.
دانشمندان اسپانیایی تصمیم گرفتند این ادعا را هر چه بیشتر مورد بررسی قرار دهند. از این رو آنها عصاره کامل گوجه فرنگی را گرفته و تاثیر آن بر سلول های سرطانی معده را تجزیه و تحلیل کردند. در کمال تعجب متوجه شدند که گوجه فرنگی نه تنها رشد و گسترش سلول های سرطانی را کند می کند، حتی منجر به مرگ آنها نیز می شود. پس می توان گفت تاثیر رب گوجه روی سرطان خیلی امیدوار کننده تر از چیزی است که تصور می شد.
پس از اعلام نتایج تحقیقات درباره تاثیر رب گوجه روی سرطان دکتر دانیلا بارون، متخصص سرطان و اهل کشور ایتالیا، گفت: به نظر می رسد تاثیر رب گوجه بر سرطان معده تنها به خاطر لیکوپین نیست. بلکه کل این میوه و مشتقات آن باید مورد توجه قرار بگیرد.
محققان می گویند که یافته های آنها می تواند منجر به مطالعاتی در مورد جلوگیری از سرطان معده و همچنین استفاده از رژیم غذایی برای حمایت از درمان های معمول سرطان شود.
تاثیر رب گوجه روی سرطان پروستات
همانطور که گفته شد تاثیر رب گوجه روی سرطان پروستات بیش از هر نوع سرطان دیگری اثبات شده است. توسعه سرطان پروستات در اثر افزایش سطح PSA پلاسما رخ می دهد. بنابراین هر عاملی که در مقدار این پلاسما مداخله کرده و آن را کاهش دهد می تواند روند بهبودی سرطان پروستات را افزایش ببخشد. تحقیقات نشان داده که تاثیر رب گوجه بر سرطان پروستات نیز از همین طریق است.
برای بررسی تاثیر رب گوجه روی سرطان پروستات، ۴۳ مرد ۴۵ تا ۷۵ ساله به عنوان نمونه انتخاب شدند. تمامی آنها مبتلا به بیماری هایپرپلازی (بزرگی) خوش خیم پروستات بودند. به مدت ۱۰ هفته ۵۰ گرم رب گوجه فرنگی در برنامه غذایی روزانه آنها گنجانده شد. در پایان این دوره متوجه شدند که سطح PSA پلاسما در این افراد ۱۰.۷۷ درصد کاهش یافته است.
PSA پلاسمای بیشتر این افراد پیش از شروع دوره آزمایشی بین ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی لیتر بود. اما بعد از ۱۰ هفته میانگین مقدار این ماده به چیزی حدود ۵.۸ کاهش یافت. این اعداد به خوبی می تواند تاثیر رب گوجه بر سرطان پروستات را نشان دهد. تاثیر پذیری از رب گوجه در ۸۸.۳ درصد از بیماران خوب، ۹.۳ درصد متوسط و در ۲.۳ درصد ضعیف اعلام شد.
بر طبق نظر این دانشمندان تاثیر رب گوجه روی سرطان پروستات احتمالا به دلیل وجود آنتی اکسیدان لیکوپین است. البته گوجه فرنگی و رب آن آنتی اکسیدان های دیگری نیز دارند. اما سهم لیکوپین از همه بیشتر است. در هر صورت این تغییر ناشی از هرچه که باشد مهم آن است که به نظر می رسد آقایان می توانند با مصرف رب گوجه در برنامه غذایی روزانه خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند.
نتیجه گیری
متاسفانه سرطان در دنیای امروز تبدیل به مشکلی بزرگ شده است. ابتلای ه این بیماری تا حد زیادی افزایش یافته و پیر و جوان نمی شناسد. در این بین چنان چه بتوان با یک تغذیه درست و اصولی خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد بی شک یک امتیاز ویژه به شمار می رود. سرطان پروستات یکی از شایع ترین بیماری ها در بین آقایان است. تحقیقات نشان داده مصرف رب گوجه تا حد زیادی می تواند یک عامل بازدارنده باشد.
همچنین این ادعا وجود دارد که گوجه فرنگی و مشتقات آن می توانند رشد سلول های سرطانی معده را کند کنند. بنابراین وقتی تاثیر رب گوجه روی سرطان چنین است به نظر شما مصرف آن راهی ساده و عاقلانه برای سالم ماندن نیست؟