یک رژیم غذایی با پورین کم می تواند امکان ابتلا به بیماری نقرس را در افراد مستعد به این بیماری کاهش دهد، از طرفی منابع پروتئینی مانند گوشت سرشار از پورین هستند؛ از این رو محدود کردن پورین در برنامه غذایی می تواند مشکلاتی برای دریافت پروتئین کافی ایجاد کند. ما می دانیم حبوباتی مانند لوبیا چیتی دارای پروتئین گیاهی هستند، در ادامه این مساله را که آیا لوبیا چیتی برای نقرس مفید است یا خیر؟ مورد بررسی قرار می دهیم.
بیماری نقرس چیست؟
نقرس نوع شایع و پیچیده ای از آرتروز است که می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، اغلب مفصل در قاعده انگشت شست پا، خود را نشان می دهد.
حمله بیماری نقرس ممکن است کاملا ناگهانی اتفاق بیفتد و با این احساس که انگشت شصت پا در حال سوختن است شما را از خواب بیدار کند. مفصل آسیب دیده و متورم آنچنان حساس می شود که حتی وزن یک برگ کاغذ نیز بر روی آن، غیرقابل تحمل به نظر می رسد. معمولا علائم بیماری نقرس روز به روز گسترش می یابند اما راه هایی برای مدیریت علائم آن وجود دارد.
رژیم غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به نقرس
به بیماران مبتلا به نقرس توصیه می شود از مصرف معمول گوشت، غذاهای دریایی، پروتئین های حیوانی و غذاهای پر پورین گیاهی پرهیز کنند. با این حال، طبق تحقیقی که در ژوئیه ۲۰۱۵ توسط Arthritis Rheumatol منتشر شد؛ به نظر می رسد غذاهای گیاهی حاوی پورین بالا تأثیر کمتری در شدید شدن علائم نقرس نسبت به غذاهای پر پورین حیوانی دارند.
این بدان معناست که محدود کردن منابع پورین حیوانی نسبت به منابع پورین گیاهی همچون لوبیا چیتی از اهمیت بیشتری برخوردار است. از آنجا که چاقی به بیماری نقرس مرتبط است و بیشتر گوشتها از نظر چربی و پورین غنی هستند، این موضوع می تواند تا حدی تفاوت اثرات منابع پورین حیوانی و گیاهی را نشان دهد. به نظر می رسد لوبیا چیتی برای نقرس مضر نیست اما این جمله به این معنا نیست که افراد مبتلا می توانند از این دانه حبوبات بدون هیچ محدودیتی در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
سطح پورین در لوبیا چیتی
همانطور که گفته شد افراد مستعد یا مبتلا به بیماری نقرس باید از رژیم های غذایی با پورین بالا پرهیز کنند. دانه های انواع لوبیا درصد بالایی پورین دارند، به همین علت افرادی که اسید اوریک بالا یا نقرس فعال دارند معمولا از خوردن آنها امتناع می کنند. اما این افراد باید بدانند که سطح پورین در انواع لوبیاها متفاوت هستند. برخی از آنها مانند لوبیا چیتی پورین کمتر و پروتئین بیشتری دارند.
نمی توان گفت که لوبیا چیتی برای نقرس مفید است، اما این دانه اثرات منفی کمتری دارد و می تواند به عنوان تامین کننده پروتئین بدن مورد استفاده قرار گیرد. در هر نصف پیمانه لوبیا چیتی پخته ۵۷ میلی گرم پورین وجود دارد. این مقدار تا حد زیادی متعادل است و مبتلایان به بیماری نقرس نگرانی کمتری در مورد آن خواهند داشت.
غذاهایی مانند لوبیا چیتی علائم بیماری نقرس را تشدید نمی کنند، با وجود آنکه پورین دارند. احتمالا این موضوع به این دلیل است که درصد چربی در لوبیا چیتی تقریبا صفر است. پروتئین موجود در لوبیا چیتی گیاهی و بدون چربی است، بنابراین باعث چاقی نمی شود و در نتیجه یکی از علائم بروز یا تشدید بیماری نقرس از بین می رود (همانطور که گفته شد چاقی بر نقرس تاثیر مستقیم دارد).
لوبیا چیتی در برنامه غذایی مبتلایان به بیماری نقرس
کسانی که به بیماری نقرس مبتلا هستند باید مراقب برنامه غذایی خود باشند. آنها باید غذاهایی مانند آب گوشت، گوشت و به طور کلی هر غذای چرب و گوشت محور را حذف کنند. در واقع بهتر است غذاهایی مانند لوبیا چیتی که سطح پورینشان نسبتا پایین است نهایتا یک وعده در روز مصرف شوند. اما سوال اینجاست که این بیماران پروتئین مورد نیاز بدنشان را چگونه باید تامین کنند، زیرا همه می دانیم که بدن بدون دریافت پروتئین کافی به شدت دچار مشکل خواهد شد.
پاسخ منابع گیاهی پروتئین دار مانند لوبیا چیتی هستند. کسانی بیماری نقرس دارند باید به پروتئین های گیاهی اعتماد و تا حد امکان از خورد پروتئین های چرب خودداری کنند. لوبیا چیتی برای نقرس از یک جهت دیگر نیز حائز اهمیت است و آن هم درصد فیبر بالاست.
توصیه می شود بیماران مبتلا به نقرس روزانه مقداری زیادی غذاهای فیبردار مصرف کنند. لوبیا چیتی می تواند بخشی از این فیبر را برای بدن تامین کند، به علاوه کسانی که به دنبال لاغری هستند تا از این طریق بیماری نقرس را کنترل کنند می توانند به لوبیا چیتی تکیه کنند؛ زیرا این دانه خوش طعم و رنگ معمولا پای ثابت رژیم های لاغری است.
جمع بندی
بیماری نقرس نوعی آرتروز است و به دلیل بالا رفتن اسید اوریک خون ایجاد می شود. غذاهایی که پورین بالا دارند علائم این بیماری را تشدید می کنند. تقریبا هر ماده ای که پروتئین دارد شامل پورین نیز می شود، مانند انواع گوشت و حبوبات، اما پروتئین های گیاهی مانند لوبیا چیتی کمتر باعث ایجاد یا بدتر شدن این بیماری می شوند؛ زیرا درصد چربی بسیار پایین دارند.
به نظر می رسد افرادی که مبتلا به نقرس هستند بهتر است حبوباتی همچون لوبیا چیتی را جایگزین گوشت کنند. البته این افراد باید در مصرف لوبیا چیتی نیز جانب اعتدال را نگه داشته و حداکثر به نصف پیمانه در هر روز بسنده کنند، چون به هر حال این دانه حبوبات مقدار قابل توجهی پورین دارد.