خیارشور یکی از خوشمزه ترین و جذاب ترین فرآورده ها و ترشیجات است. اگر به راه پله و یا زیرزمین خانه های افراد مسن تر مانند مادربزرگ ها و پدربزرگ ها، سری بزنید، حتما با چند دبه خیارشور در حال آماده شدن مواجه میشوید. خیارشورهای خانگی طعم و مزهای فوق العاده دارند، اما یک مشکل و معضل اساسی سر راه آنها قرار دارد. کپک زدن خیارشور، همیشه باعث ناراحتی بسیاری از افراد شده است. تصور کنید با یک شور و علاقه ای، خیارهای خود را آماده میکنید و شرایط را برای تبدیل آنها فراهم میکنید، اما چیزی که تحویل میگیرید مقداری خیارشور کپک زده است. اما نگران نباشید، در این مطلب قصد داریم این سوال را بررسی کنیم که چرا خیارشور کپک میزند و در کنار آن به راه حل های مفید آن بپردازیم. پس اگر شما هم از کپک زدن خیارشور خسته شده اید و نمیخواهید ثمره خود را از دست بدهید، همراه ما باشید.
خیارشور، همراه همیشگی سفره ما
چرا موضوع کپک زدن خیارشور تا این اندازه برای ما مهم است؟ خیارشور همراه همیشگی غذاها و سفره های ایرانیان است. این محصول جذاب و خوشمزه را هم در کنار غذاهای فست فودی مصرف میکنند و هم در کنار غذاهای سنتی. عطر و بوی خیارشور میتواند لذت غذا خوردن را چند برابر کند. جدا از تمام این مسائل، خواص خیارشور مرغوب هم باعث میشود که ما میل بیشتری به مصرف آن داشته باشیم. آیا میدانستید خوردن خیارشور کنار غذا باعث جذب بهتر مواد و همچنین هضم راحت تر غذا میشود؟
خیارشور، این خوراکی دوست داشتنی، اولین بار توسط هندی ها ابداع شد. در کشتی های هندی به هنگام سفر از خیارشور برای روزهای مبادا استفاده میکردند. گاها در سفرهای چند ماهه که به سال هم کشیده میشد، تنها خوراکی آنها در میان موج های خروشان دریا، خیارشور بوده است. اما مسئله این است چگونه آنها مدتها خیارشور را نگهداری و مصرف میکردند، اما این محصول در خانه ما به سرعت کپک میزند؟ برای جلوگیری از کپک زدن خیارشور، ابتدا باید علت ها و احتمالات آن را بدانیم تا بتوانیم آن را رفع کنیم.
چرا خیارشور کپک میزند؟
کپک زدن خیارشور، میتواند دلیل های مختلفی داشته باشد. برخی از این دلایل بخاطر شیوه های درست کردن خیارشور است، و بعضی دیگر به علت شرایط محیطی، با رعایت چند نکته و مراقبت کافی، این مشکل به راحتی حل خواهد شد.
- ورود هوا
هوا یکی از اصلی ترین عوامل فساد مواد غذایی است. یک میوه مثلا سیب را، در هوای محیط قرار دهید و یک سیب دیگر را در یخچال و یا محیطی بدون هوا، قطعا نتیجه جالب خواهد بود. مشاهده خواهید کرد، سیبی که در هوای محیط قرار دارد، کپک زده و خراب شده است، اما سیبی که در یخچال بوده از سلامت بیشتری برخوردار است. حال این مسئله برای خیارشور ۱۰ برابر حساس تر است. خیارشور باید در ظرفی در بسته قرار داده باشد. درب ظرفی که خیارشور درون آن قرار دارد، باید بسیار سفت و محکم بسته شده باشد. ورود هوا به ظرف میتواند باعث کپک زدن خیارشور در مدت زمان کوتاهی شود. استفاده از ظروف شیشه ای به جای ظروف پلاستیکی، پیشنهاد بهتری است.
- مخلفات همراه با خیارشور
همانطور که میدانید همراه با خیارشور، برای طعم گرفتن و خوشمزه تر شدن آن، از سبزیجات مختلفی استفاده میکنند. همنشینی با بدان میتواند چیزهای خوب را هم خراب کند. یکی از دلایل کپک زدن خیارشور، استفاده از سبزیجات بیکیفیت یا گندیده است. یه تصور غلط وجود دارد که برای خیارشور از سبزیجات فاقد کیفیت استفاده میکنند، همینکار باعث ایجاد کپک میشود. برای جلوگیری از این اتفاق، سعی کنید از سبزیجات سالم و تازه بهره ببرید.
- آلودگی های محیطی
برای تبدیل خیار به خیارشور، باکتری ها نقش مهمی دارند. اما این باکتری ها، متفاوت از باکتری های آلودگی هستند. آلودگی محیطی میتواند به راحتی باعث کپک زدن خیارشور شود. دستان آلوده، ظرف کثیف، مواد اولیه شسته نشده و خیارشور انداختن در محیط کثیف، راه را برای کپک ها باز میکند. اصول بهداشتی را رعایت کنید و حدالامکان با دستکش این فعالیت را انجام دهید.
- سرکه
سرکه شاید به خوش طعم شدن خیارشور کمک کند، اما میتواند دلیل برای کپک زدن آن هم باشد. استفاده از سرکه در خیارشور هیچ ضرورتی ندارد. سرکه را برای ترش کردن استفاده میکنند. خیارشور قرار نیست ترش باشد. سرکه به راحتی باعث کپک زدن بافت خیار میشود.
- خراب بودن خیارها
گاهی وقت ها، این خانه از بنیان خراب است. در بسیاری از مواقع خیارهایی که برای خیارشور گرفتن استفاده میشود، خراب هستند در نتیجه به سرعت کپک میزنند. بر خلاف تصور عمومی، خیار خیارشور باید با کیفیت، تازه و تمیز باشد تا نتیجه هم بهتر شود. اگر میخواهید خیارشور خوبی داشته باشید که مدت زیادی هم عمر کند، پس از خیارهای خوب استفاده کنید.
برای جلوگیری از کپک زدن خیارشور چه کنیم؟
موارد گفته شده در بالا، عمده دلایل کپک زدن خیارشور است. رعایت کردن و توجه کردن به این موارد میتواند بخش زیادی از مشکل را حل کند. اما برای اطمینان یک حرکت آخر نیز وجود دارد. استفاده از نمک میتواند یک راه حل خوب برای جلوگیری از کپک زدن باشد. نمک خاصیت آنتی باکتریال دارد. به کلامی ساده نمک ضد باکتری های منفی است. باکتری های منفی و مضر، مهمترین عامل کپک زدن خیارشور هستند.
التبه به این نکته هم باید توجه کنید. در استفاده از نمک اعتدال را رعایت کنید. هیچکس خیارشور خیلی شور را دوست ندارد. به ازای هر لیتر دو قاشق نمک کافی است. پیشنهاد ما استفاده از نمک دریاست. نمک دریا بدون مواد افزودنی مانند ید است و باعث تغییر مزه و خواص خیارشور نمیشود. نکته بعدی هم که باید رعایت کنید، نگهداری از خیارشور در محیطی معتدل است. نگهداری ظرف این محصول در فضای گرم به کپک زدن خیارشور کمک میکند.
من خیارشور درست میکنم تو یخچالم میذارم کپک میزنه!