ذرت یکی از پرمصرفترین مواد غذایی و غلات در سبد غذایی ماست. مسئله حساسیت به ذرت یکی از چالشهای مهم در زمینه مصرف این خوراکی است. از آنجا که این محصول در بسیاری از خوراکیها به صورت مستقیم و غیرمستقیم کاربرد دارد، لازم دانستیم آلرژی به ذرت را به صورت تخصصی بررسی کرده تا پایانی بر همه علامت سوالها باشد. همراه ما باشید.
توضیح مختصر درباره رابطه حساسیت و ذرت
در ابتدا سوال اولی که به وجود میآید و لازم است پاسخ داده شود، این است که اساسا آیا حساسیت به ذرت وجود دارد؟ آیا ذرت حساسیت زاست؟ جالب است بدانید که این مدل آلرژی بسیار نادر است و افراد کمی در جهان به آن مبتلا میشوند. عمده دلایل درگیر شدن به این آلرژی، ارثی است. با این وجود، علائم بسیار مختلف و گوناگونی را برای این مدل حساسیت ذکر کرده اند.
- سوء هاضمه
- حالت تهوع مستمر
- اسهال
- جوشهای سطحی
- تغییر رنگ صورت
- ورم مخاط غشایی
- تورم در ناحیه زبان دهان
این موارد بخشی از شایعترین علائم آلرژی به ذرت است. میزان شدت این علائم با توجه به میزان درگیری فرد با حساسیت، متفاوت است. پس در واقع نمیتوان گفت که همه افراد در مواجه با این اتفاق یکسان هستند. بلکه نوع علائم و میزان شدت و ضعف آنها متغیر است.
دلایل ابتلا به آلرژی ذرت چیست؟
گفته شده است که علت اصلی و عمده حساسیت به ذرت به مسائل ارثی و ژنتیکی باز میگردد. اما مکانیزم این اتفاق به علت مقاومت بدن در برابر پروتئین ذرت است. در واقع بدن در هنگام برخورد با پروتئین ذرت، آنتی بادی تولید کرده و موجب واکنش نشان دادن بدن میشود. از سوی دیگر، منشاء این آلرژی همخوان نبودن مواد ذرت با سیستم ایمنی بدن است. این نکته را هم لازم است بدانید که حساسیت داشتن به ذرت، به معنای حساس بودن بدن با ذرت و تمام فرآوردههای آن از جمله گرد ذرت، آرد ذرت و تمام محصولات ساخته شده از این ماده است. همچنین طبق تحقیقات انجام شده، این آلرژی رده سنی خاصی ندارد و ممکن است در ردههای سنی مختلف خود را نشان بدهد. یعنی ممکن است فردی در میانسالی، متوجه شود که به ذرت حساس است و باید از این ماده خوراکی دوری کند.
آنافیلاکسی، عارضه ای که باید مراقب آن باشید
یکی از شدیدترین علائم و درگیریها که بر اثر حساسیت به ذرت به وجود میآید، منجر به بیماری آنافیلاکسی میشود. آنافیلاکسی نوعی اختلال است که کلیه ردههای سنی را درگیر میکند و میتواند باعث ایجاد صدمههای شدید منجر به فوت شخص شود. هرچند که میزان ابتلا به این اختلال بسیار پایین است و درصد کمی از افراد را درگیر میکند، اما لازم است مراقب آن باشید. از علائم آنافیلاکسی میتوان به تنگی نفس، سرگیجه، تهوع شدید، کاهش فشار خون، بیهوشی و تشنج نام برد.
چگونه علائم حساسیت به ذرت را تشخیص دهیم؟
اگر ذرت را به اندازه زیاد مصرف میکنید و یا به این ماده علاقه دارید، چالش، شناخت و تشخیص حساسیت به ذرت را خواهید داشت. از آنجا که این ماده به صورت ترکیبی با مواد دیگر مخلوط میشود، بسیار سخت است که بفهمیم آلرژی مورد نظر مربوط به ذرت است یا مواد دیگر مانند ادویه جات و… علائم آلرژی به ذرت با دیگر آلرژیها مشترک است و همین کار را پیچیدهتر میکند. بهترین راه برای تشخیص این حساسیت، آزمایش خون یا اگر علائم شما پوستی است، لازم است آزمایش پوست دهید و با پزشک متخصص گفتگو کنید.
آیا آلرژی ذرت، درمان دارد؟
اگر بخت با شما یار نبود و بعد از آزمایشهای مربوطه مشخص شد که حساسیت به ذرت دارید، اولین کاری که باید در برنامههای خود قرار دهید، مراجعه به پزشک است. پزشک متخصص با توجه به خفیف یا شدید بودن میزان حساسیت، به تجویز دارو میپردازد. در مرحله اول از شما میخواهد که برنامه غذایی خود را تغییر داده و تا جایی که میتوانید از خوردن ذرت و فرآوردههای آن دوری کنید. اگر میزان درگیری بیشتر و مشکلات بیشتری را در فرد به وجود آورده بود، داروهای ضد آلرژیک تجویز میکند.
مصرف ذرت باید چگونه باشد؟
ذرت را میتوان طلای خوراکیها دانست. اگر مسئله حساسیت به ذرت را کنار بگذاریم، این ماده خوراکی برای هر بخشی از سلامتی مفید است. یکی از ویژگیهای بسیار جذاب ذرت، این است که به راحتی با مواد دیگر ترکیب میشود و به شکلهای مختلفی مورد مصرف قرار میگیرد. به عنوان مثال میتوان آن را به صورت پخته و خوراک میل کرد. میتوان در سالاد به عنوان طعمدهنده استفاده کرد و حتی میتوان از ذرت در انواع سوپها و غذاهای مختلف بهره برد.
اما طبیعی است که این خوراکی را باید مانند خوراکیهای دیگر طبق اصول مصرف کرده تا از عوارض مصرف غلط آن جلوگیری کنید. مثلا بهتر است ذرت را به صورت آب پز و در حالت گرم میل کنید. این غلات دارای فیبر زیادی است، پس بهتر است با مواد سبک میل شود تا مدت زمان طولانی در معده و دستگاه گوارش نماند. همچنین اگر به بیماریهایی مانند دیابت و اضافه وزن مبتلا هستید، لازم است در مصرف ذرت احتیاط کنید.