آیا لوبیا چیتی نفاخ است ؟ سوالی که پاسخ آن می تواند بسیار مهم باشد. زیرا چه بسیار کسانی که به دلیل ترس از نفخ و ورم شکم سراغ خوردن حبوباتی مانند انواع لوبیا نمی روند. نفخ شکم به حالتی گفته می شود که میزان گازهای شکمی، به ویژه در روده، افزایش می یابد. همین تجمع گازها باعث ورم روده و ایجاد یک حالت ناخوشی می شود.
نفخ شکم در بسیاری موارد با درد همراه هست و متاسفانه تقریبا داروی قطعی برای آن وجود ندارد. البته این بدان معنا نیست که نفخ یک بیماری خطرناک است. اما حداقل آنقدر ناراحت کننده هست که باعث شود برخی افراد از ترس اینکه دچار آن نشوند قید مصرف حبوباتی همچون لوبیا چیتی را بزنند. اما براستی علت نفخ حبوبات چیست؟ آیا لوبیا چیتی نفاخ است ؟ آیا تمامی حبوبات به یک اندازه نفخ ایجاد می کنند؟ و یا اینکه راهی وجود ندارد که حبوباتی مثل لوبیا چیتی نفاخ نباشند؟ اگر مایلید پاسخ تمامی این سوالات را بدانید حتما ادامه این مطلب را بخوانید.
آیا لوبیا چیتی نفاخ است ؟
در پاسخ به این سوال باید گفت بله لوبیا چیتی هم مانند تمامی حبوبات دیگر نفاخ است. علت این موضوع برمیگردد به یک فعل و انفعال در بدن که به آن تخمیر باکتریایی می گویند. برای توضیح این پدیده به زبان ساده باید اندکی با ساختار لوبیا چیتی آشنا شوید.
یکی از موادی که در دانه های لوبیا چیتی وجود دارد نوعی قند پیچیده است. در اصطلاحات علمی به این نوع قندها آلیگوساکارید گفته می شود. از جمله آنها می توان به استکیوز و رفینوز اشاره نمود. مساله اینجاست که بدن و در واقع بهتر است بگوییم معده و روده کوچک قادر به هضم این قندها نیستند. بنابراین این مواد مستقیم جذب خون نمی شوند.
این قندهای پیچیده بعد از طی مسیر روتین دستگاه گوارش به صورت هضم نشده به روده بزرگ می رسند. باکتری های مفید موجود در روده دست به کار شده و عملیات تخمیر را بر روی این قندها انجام می دهند. تخمیر به معنای آن است که مولکول های بزرگ و پیچیده شکسته شده و به مولکول های ساده تر تبدیل می شوند. انجام این فرآیند تخمیر باعث آزاد شدن گازهایی در روده و در نتیجه ایجاد نفخ می شود. البته ناگفته نماند وجود این قندهای پیچیده در لوبیا چیتی برای روده ضرری ندارد و حتی برای عملکرد صحیح روده نیز مناسب است.
برای نفاخ بودن لوبیا چیتی دلیل دیگری نیز وجود دارد و آن هم وجود کربوهیدرات های پیچیده است. کربوهیدرات ها نیز دقیقا مشابه آلیگوساکاریدها عمل کرده و باعث نفاخ شدن لوبیا و دیگر حبوبات می شوند.
آیا لوبیا چیتی به اندازه حبوبات دیگر نفخ دارد؟
خیلی ها تصور می کنند سهم تمامی حبوبات در ایجاد نفخ شکم یکسان است. از این رو به ندرت سراغ مصرف حبوبات می روند. اما واقعیت اینجاست که شما نباید خواص متعدد حبوباتی مانند لوبیا چیتی را نادیده گرفته و از خوردن آن، صرفا به خاطر نفاخ بودن، امتناع کنید. از آنجا موضوع اصلی این مقاله پاسخ به این سوال است که آیا لوبیا چیتی نفاخ است؟ ما به طور ویژه به این دانه می پردازیم.
باید بدانید میزان نفاخ بودن تمامی حبوبات به یک اندازه نیست. در میان آنها نخود بیشترین خاصیت را دارد به طوری که به سلطان حبوبات معروف شده است. اما در عوض میزان نفخ آن نیز بیشتر است. خوشبختانه در صد نفاخ بودن لوبیا نسبت به نخود خیلی کمتر است. حتی این تفاوت در بین انواع مختلف لوبیا نیز وجود دارد. یعنی برخی از انواع لوبیا به نسبت دیگران نفخ بیشتری ایجاد می کنند.
در بین لوبیاها، لوبیا سفید نفاخ ترین است و خوشبختانه لوبیا چیتی در سطح پایین تری قرار دارد. یعنی درست است که این لوبیا نیز مانند سایر حبوبات قندهای پیچیده دارد. اما درصد آن به نسبت کمتر است و با یک پخت صحیح در بیشتر موارد هیچ گونه عارضه جانبی مانند نفخ به وجود نمی آورد.
پس درست است که لوبیا چیتی نفاخ است. اما به جرات می توان گفت این خاصیت در آن به نسبت دیگر حبوبات یا لوبیاهای دیگر کمتر است. بنابراین در مقایسه با دیگر حبوبات با خیال آسوده تری می توانید آن را مصرف کنید.
آیا نفاخ بودن لوبیا چیتی از بین نمی رود؟
همانطور که گفته شد لوبیا چیتی نسبت به نخود یا انواع دیگر لوبیا کمتر باعث ایجاد نفخ می شود. علت آن نیز ساختار سبکتر این لوبیا است. اما همین مقدار کم هم می تواند برای بسیاری از افراد آزار دهنده باشد. از طرفی وزنه خواص لوبیا چیتی آنقدر سنگین هست که نتوان قید مصرف آن را زد. در واقع این لوبیا به دلیل ارزش تغذیه ای بالا باید در برنامه غذایی همه قرار بگیرد. به ویژه برای ورزشکاران، کودکان و زنان باردار بسیار مفید است.
با این دلایل موجه به نظر می رسد که نباید مصرف لوبیا چیتی را به خاطر نفاخ بودن کنار گذاشت. بلکه باید به دنبال راه هایی بود که میزان نفخ آن را کاهش داد. خوشبختانه برای این هدف راه حل های ساده ای وجود دارد. به عنوان مثال اگر لوبیا را چند ساعت قبل از پخت بخیسانید و چندبار آب آن را عوض کنید، نفاخ بودنش به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
اگر در حین پخت یک ماده قلیایی مانند جوش شیرین به لوبیا چیتی اضافه کنید باز هم نفخ آن از بین می رود. همچنین استفاده از ادویه های بادشکن همچون زنجفیل، میخک، رازیانه، فلفل سیاه و… نیز می تواند مفید واقع شود.
مقایسه نفخ لوبیا چیتی کنسروی و لوبیای خشک
این مقایسه برای افرادی که وقت کمتری برای آشپزی دارند و بیشتر غذاهای کنسرو شده مصرف می کنند می تواند مفید باشد. لوبیا چیتی کنسرو شده نسبت به لوبیاهای خشک شده قند کمتری دارند. از این رو کمتر باعث ایجاد نفخ و باد در روده می شوند. علت این امر شاید به خاطر حرارت بالایی است که در حین پروسه کنسرو شدن به آنها داده می شود.
اما لوبیاهای خشکی که در منزل پخته می شوند معمولا قند و کربوهیدرات پیچیده خود را تمام و کمال دارند و بیشتر نفاخ هستند. مگر آنکه با استفاده از یک روش مناسب این خاصیت را کاهش دهید.