رفتن به طبیعت میتواند بهترین داروی ضدافسردگی محسوب شود. شاید بارها شنیده باشید که “فلانی انقدر تو خونه مونده افسرده شده.” یا اینکه ” برو طبیعت گردی دلت وا شه.” و … این جملات نشان میدهند که انسانها در ناخودآگاه خود باور دارند که با طبیعت گردی روحیه میگیرند و از افسردگی دور میشوند. روانشناسان نیز برای دور کردن افسردگی به مراجعین خود، رفتن به طبیعت را پیشنهاد میدهند. به طور کلی رفتن به طبیعت میتواند نقش بسیار تاثیرگذاری در افزایش روحیه و بهبود عملکرد ذهن داشته باشد. تلقین احساسات مثبت و افزایش انگیزه و انرژی نیز از دیگر تاثیرات طبیعت گردی روی انسان است. به همین منظور در ادامه بررسی خواهیم کرد که طبیعت گردی چگونه میتواند مانع افسردگی شود و به درمان آن کمک کند.
تاثیرات طبیعت گردی روی انسان
رفتن به طبیعت میتواند تاثیرات بسیار زیادی روی سلامت جسم و روح انسان داشته باشد. کمتر کسی را میبینید که با دیدن تصاویر طبیعت، دلش نخواهد در آنجا حضور داشته باشد. به طور کلی حضور در طبیعت به دلایل مختلفی روی ذهن و جسم انسان تاثیر میگذارد. روانشناسان بر این باورند که بوی ایجاد شده از درختان، گلها، دریا و … منجر به آرامش بیشتر ذهن شده و به همین دلیل میتواند اضطراب و افسردگی را از انسان دور کند.
از طرفی طبیعت گردی به شدت روی حافظه کوتاه مدت انسان تاثیر میگذارد. تحقیقات علمی انجام شده روی افراد مختلف نشان داده کسانی که زمان بیشتری را در طبیعت سپری میکنند، حافظه کوتاه مدت قوی تری دارند. این افراد توانسته اند حدود ۲۰ درصد از سوالات را بیشتر از سایر افراد پاسخ دهند. از طرفی حضور در طبیعت میتواند به بهبود قدرت بینایی نیز کمک کند. در سال ۲۰۱۲ در یکی از تحقیقات علمی اثبات شد که برای رشد بهتر بینایی و رفع پیرچشمی کودکان باید زمان بیشتری را بیرون از خانه و در طبیعت بگذرانند.
همچنین رفتن به طبیعت میتواند به بهبود بسیاری از بیماریهای جسمی و پیشگیری از بروز آنها کمک کند. در تحقیقات انجام شده روی بیماران سرطانی مشخص شد که پروتئینهای ضد سرطانی ترشح شده در جنگل میتوانند ۷ روز بیشتر از سایر مواقع در بدن دوام بیاورند. همچنین حضور در فضای باز به ویژه فضاهای جنگلی میتواند نقش بسیار موثری در بهبود سیستم ایمنی بدن داشته باشد. فراموش نکنید که حفظ سلامت جسم و پیشگیری از بیماریهای جسمی ابتدایی ترین قدم برای رفع افسردگی میباشد.
چرا طبیعت گردی بهترین داروی ضدافسردگی است؟
چرا طبیعت گردی بهترین داروی ضدافسردگی است؟ چه چیزی این موضوع را اثبات می کند؟
همانطور که در موارد فوق به آن اشاره شد طبیعت گردی به صورت غیر مستقیم و با تاثیر بر سلامت جسم میتواند مانع از افسردگی شود. البته نباید فراموش کرد که رفتن به طبیعت به صورت مستقیم نیز در روحیه انسان تاثیرگذار بوده و به درمان افسردگی کمک میکند. بر اساس تحقیقات علمی انجام شده روی انسانها رفتن به طبیعت میتواند به شکلهای زیر مانع از افسردگی شود.
- خاصیت ضد استرس:
در بسیاری از مواقع استرس شدید و بی مورد میتواند انگیزه و روحیه انسان را به شدت تضعیف نماید. همین موضوع موجب میشود تا پس از مدتی فرد به طور کامل احساس ناامیدی کند و افسرده شود. طبیعت گردی موجب میشود تا سطح کورتیزول خون (هورمون ایجاد کننده استرس) به شدت کاهش پیدا کند. در نتیجه میزان استرس در انسان به شکل قابل توجهی کم خواهد شد. از طرفی کاهش کورتیزول میتواند منجر به کاهش تپش قلب و حفظ سلامت آن شود.
- کاهش خستگی:
بر اساس بررسیهای انجام شده توسط دانشمندان، مشخص شده که طبیعت گردی میتواند به کاهش خستگی جسم و ذهن کمک کند. با توجه به این تحقیقات افراد حتی با نگاه کردن به تصاویر طبیعت نیز میتوانند انرژی مغز خود را افزایش دهند. از طرفی خستگی ذهن و جسم یکی از رایج ترین دلایل و پیامدهای افسردگی محسوب میشوند. به همین دلیل است که طبیعت گردی بهترین داروی ضدافسردگی معرفی میشود.
- ضد افسردگی:
رفتن به طبیعت به ویژه جنگل میتواند بهترین داروی ضدافسردگی باشد. به طور کلی اگر دچار افسردگی شدهاید و میخواهید در سریعترین زمان ممکن آن را درمان کنید، طبیعت گردی را دست کم نگیرید. رفتن طبیعت به ویژه فضاهای جنگلی میتواند اختلالات ذهنی و روحی را کاهش داده و به شکل قابل توجهی افسردگی و احساس اضطراب را کنترل کند. نکته قابل توجه این است که از نظر پزشکان پیاده روی و ورزش در طبیعت با کاهش احساسات منفی و اضطراب ارتباط مستقیم دارد. بنابراین با برنامه ورزشی چند روزه در طبیعت میتوانید به شکل ریشهای افسردگی خود را درمان کنید.
- کاهش فشار خون:
افزایش فشار خون میتواند منجر به بروز بیماریهای متعددی مانند بیماریهای قلبی و مغزی شود. از طرفی بروز هر کدام از این بیماریها دلیل محکمی برای افسردگی محسوب میشوند. رفتن به طبیعت با کاهش فشار خون از بروز بیماریهای جسمی جلوگیری کرده و انگیزه افراد را برای زندگی افزایش میدهد. همین موضوع موجب میشود تا این انسانها کمتر از سایر افراد در معرض افسردگی قرار بگیرند.
- افزایش خلاقیت:
افزایش میزان خلاقیت میتواند انگیزه افراد را برای زندگی و پیشرفت افزایش دهد. این موضوع در بهبود عملکرد ذهن و روحیه افراد نیز نقش بسیار موثری دارد. با بهبود روحیه و افزایش قدرت ذهن نیز این افراد کمتر از سایر انسانها دچار افسردگی و ناامیدی میشوند.
آیا رفتن به طبیعت می تواند در درمان افسردگی حاد موثر باشد؟
با توجه به دلایل فوق قطعا متوجه شدهاید که طبیعت گردی بهترین داروی ضدافسردگی میباشد، اما نکته قابل توجه این است که آیا طبیعت گردی میتواند به درمان افسردگیهای حاد نیز کمک کند؟
قطعا بله. همانطور که گفته شد طبیعت گردی تاثیر بسیار زیادی روی پیشگیری و درمان افسردگی دارد. بنابراین برای بهبود افسردگیهای حاد نیز بهتر است در کنار سایر روشهای درمانی توصیه شده توسط پزشک، رفتن به طبیعت را نیز فراموش نکنید. این موضوع میتواند در تسریع روند درمان و قطعیت بهبود افسردگی نقش بسیار موثری داشته باشد.