بادمجان به عنوان یک صیفیجات محبوب و پرمصرف، ممکن است گاهی اوقات تلخ باشد. بادمجان تلخ و آثار آن یکی از مباحث چالشی و دغدغهای مهم برای طرفداران این خوراکی لذیذ است. حال سوال اینجاست در صورت برخورد با چنین محصولی چه باید کرد؟ آیا این تلخ بودن خطرناک است؟ در این مطلب قصد داریم ضمن بررسی این مطلب، به صورت علمی و دقیق این دغدغه و چالش را برطرف کنیم. پس اگر از طرفداران بادمجان هستید، تا پایان همراه ما باشید.
علت تلخ بودن بادمجان چیست؟
قبل از بررسی آثار بادمجان تلخ ابتدا لازم است بررسی کنیم علت این تلخی چیست؟ برخی از افراد تصور میکنند که منشا این طعم تلخ، سمی است که در این خوراکی وجود دارد. به همین جهت آن را سمی و خطرناک میدانند. طبیعی است که این نظریه به هیچ عنوان علمی نیست و تنها بر پایه شنیدهها استوار است. در بادمجان یک ترکیب شیمیایی به نام ” آلکالوئید” درون سلولها وجود دارد. این ماده در واقع علت اصلی تلخی و تغییر طعم در این محصول است. زمانی که آلکالوئیدها به اندازه بیش از حد مجاز میرسند، رگههای تلخی را در این خوراکی وارد میکنند. وجود این ماده به علت نوع نژاد بادمجان، نحوه کشت و محل کشت، کم و زیاد میشود.
آیا بادمجان تلخ سم دارد؟
بعد از بررسی علت تفاوت طعم در بادمجان، لازم است به این پرسش پاسخ دهیم که آیا این نوع بادمجان سمی است یا خیر؟ اگر به صورت اتفاقی از بادمجان با طعم تلخ در غذای خود استفاده کردید و آن را خوردید، نگران نباشید، شما مسموم نخواهید شد. این تلخی تنها اثر یک ترکیب شیمیایی است که در بالا به آن اشاره کردیم. پس در واقع اگر با رگههای طعم تلخ در آن مواجه شدید، تنها کاری که باید انجام دهید، گرفتن تلخی آن است، که در ادامه درباره آن نیز صحبت خواهیم کرد. تنها یک زمان باید از خوردن این محصول خوشمزه و پرخاصیت صرفه نظر کنید. اگر در سطح بادمجان قسمتی سبز رنگ مشاهده کردید که پوست سفت و سختی دارد یا بخشی از این صیفیجات، مانند چوب خشک شده بود، بیخیال خوردن آن شوید. خوردن قسمت خراب آن میتواند باعث ایجاد مسمومیت شدید و زمینه ساز بیماریهای حاد شود.
چگونه تلخی بادمجان را بگیریم؟
بعد از آنکه متوجه شدیم بادمجان تلخ یک تهدید سمی نیست، حال یک قدم جلوتر میرویم. آیا میتوان تلخی آن را گرفت؟ جواب مثبت است. گاهی اوقات پیش میآید که در هنگام پختن غذا متوجه میشویم که بادمجان ما تلخ است. از یک طرف مهمانها منتظر غذا هستند و از طرفی دیگر تنها انتخابمان همین خوراکی است. با چند روش ساده میتوانید از تلخی و بدمزه بودن بادمجان بکاهید. همانطور که گفته شد، تغییر مزه این محصول به دلیل وجود یک ترکیب شیمیایی است. اگر موفق شویم که این ترکیب را مهار کنیم و آن را از گوشت و پوست محصول خارج کنیم، در واقع جلوی مزه تلخ را خواهیم گرفت.
- روش اول؛ استفاده از نمک
نمک خاصیت ضد ترکیبی دارد و میتواند محرکی برای ترکیبات شیمیایی باشد. برای گرفتن تلخی بادمجان با استفاده از نمک، ابتدا باید محصول را به دوقسمت تقسیم کنیم. مقداری از تخمههای آن را کم کرده و روی سطحش نمک بپاشید. سپس بادمجانهای نمک خورده را در برابر آفتاب قرار دهید. بعد از گذشت یک ساعت ممکن است مایعی روی سطح آنها مشاهده کنید. این مایع زهرابه نام دارد و حاصل تمام تلخی درون بادمجان است.
- روش دوم؛ آبلیمو
آبلیمو نیز میتواند برای پاکسازی بادمجان مفید باشد. در این روش لازم است ابتدا پوست بادمجان را بگیرید و آن را درون ظرفی قرار دهید. سپس درون ظرف را از آب پر کنید و در ادامه دو الی سه قاشق آبلیمو اضافه کنید. بعد از گذشت ۱۵ دقیقه بادمجان را خارج کنید و سپس آب آن را بگیرید تا تلخیش خارج شده و قابل استفاده باشد.
- روش سوم؛ فریز کردن
بادمجانی که فریز شده غالبا تلخ نیست. سرما میتواند ترکیب شیمیایی آلکالوئیدها را از بین ببرد. ۴ الی ۵ ساعت زمان برای فریز کردن و گرفتن تلخی آن کافی است.
نکات مهم برای مصرف بادمجان
اگر از طرفداران بادمجان هستید و از این صیفیجات لذیذ زیاد استفاده میکنید، باید نگران چیزی غیر از بادمجان تلخ باشید. قبل از مصرف این محصول ابتدا توجه کنید که بخشی یا تمام میوه نارس نباشد. نارس بودن بادمجان سبب تولید سم میشود که این سم میتواند زمینهساز ابتلا به سرطان باشد. همچنین توجه کنید بادمجان نرسیده برای افرادی که مبتلا به آسم هستند بسیار خطرناک است و میتواند بیماری آنها را تشدید کند. این محصول پرطرفدار یک خوراکی فوقالعاده قوی برای معده است، در صورتی که آن را سنگین و دیرهضم میدانند. به همین جهت مصرف این خوراکی برای افرادی که مشکل گوارشی دارند توصیه نمیشود.
پس احتمالا بخاطر دیرهضم بودنشه که بعضی اوقات بعد از خوردنش حالت تهوع به آدم دست میده